NaRo Cipőbolt és Cipőjavító Székesfehérvár

Kiscipőt, kiscipőt...

 

Kiscipőt, kiscipőt….

 

Gyermekcipőt vásárolni egyszerű, gondolhatnánk, pedig korántsem az. Csemetéink helyett ugyan eldöntjük, hogy melyik szín, fazon vagy anyag lenne a legmegfelelőbb számukra, de arra nem gondolunk, hogy később nem mi csetlünk-botlunk kényelmetlen szandálokban, és nem mi fázunk rosszul bélelt kiscsizmákban, hanem ők. Hogyan válasszuk ki a megfelelő cipellőt? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat.

Mikor vegyük meg az első cipőt? Amikor gyermekünk járni kezd. A cipők ugyan a lábak védelmét szolgálják, mégsem segítenek a járás tanulási folyamatában. A legjobb, ha a baba mezítláb teszi meg az első lépéseket, hiszen meztelen talpacskáival sokkal jobban érzi a talajt és saját mozgását, gyorsabban megtanul járni, hamarabb kialakul az egyensúlyérzéke, mint cipőben.  Sok gyerek befelé billenő talppal kezd el járni , így nagyon fontos, hogy a cipő a megfelelő harántemeléssel korrigálja ezt a lábtartást.Persze nem mindegy, hogy otthonunkban milyen a padlóburkolat, mivel hideg járólapokon, csúszós parkettán nemcsak nehezebb a kicsiknek elindulniuk, de könnyen eleshetnek, felfázhatnak. Ilyen esetekben célszerű úgynevezett csúszásgátlós (talpán tapadós) vastag zoknit adni rájuk.

Milyen méretű cipőt vegyünk? Fontos, hogy a kiválasztott cipő legalább 1-1,5 cm-el nagyobb legyen, mint gyermekünk talpa. Elsősorban azért, mert a gyermeklábak hihetetlen gyorsan nőnek, és meglehet, két hét múlva már kicsi lesz az új lábbeli, másrészt azért, mert a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a cipőkben lábujjaiknak elég mozgásterük legyen. A túl nagy cipőkben csetlenek-botlanak, elzuhanhatnak, ezért felejtsük el az elcsépelt mondást: "majd belenő a gyerek"!

Hogyan mérjük meg a cipő hosszúságát? Húzzuk a cipőt gyermekünk lábára, és a lábát amennyire lehtsége nyomjuk előre majd a sarka mögé dugjuk be a mutató ujjunkat.Rajzolja le gyermeke talpait. Állítsa zokniban a kicsit egy kartonpapírra, és függőlegesen tartott golyóstollal rajzolja körbe mindkét lábát. Nem elég csak az egyiket körülrajzolni, mivel gyakran jelentős eltérés van a két lábfej között. Vágja ki és helyezze a gyerek c ipőjébe a megrajzolt talpakat - így azonnal látni fogja, helyes-e a talpminta mérete vagy sem.

Mit tegyünk, ha a gyermekünknek túl magas a rüsztje, és/vagy keskeny a sarka? Magas rüszt esetén célszerű fűzős, zsinóros vagy tépőzáras cipőt választani bebújós cipő helyett, amely gyakran feltöri a kicsik lábát. Az állítható felsőrésszel rendelkező lábbelik feszességét tetszés szerint állíthatjuk, szorosabbra vagy lazábbra fűzhetjük, a gyerek igényei szerint. Ha keskenyek a sarkai, mindenképp olyan modellt válasszunk, amely biztosan fogja az egész talpat anélkül, hogy a cipő emiatt szűk lenne.

Szükséges-e gyermekünknek otthoni cipőt (házicipőt) vásárolnunk? Csak abban az esetben, ha a padlózat csúszós és hideg. Ezzel elkerülhetjük, hogy a játék hevében lecsúszott papucs nélkül gyermekünk mezítláb szaladgáljon, elcsússzon, vagy felfázzon. Ha padlószőnyegünk van, adjunk a babára egy csúszásgátlós zoknit (nyáron egészen nyugodtan hagyjuk mezítláb), és engedjük, hogy kússzon-másszon, gyalogoljon a lakásban. Igen elterjedt manapság az állatfigurás mamuszok használata, ami külsőre ugyan a gyerekek ízlésének felel meg, viselése azonban korántsem előnyös. Sok szakember az otthoni viseletre is utcai cipőt ajánl, hiszen a legtöbb időt ebben tölti a gyermek így az nagyon fontos, hogy jól tartsa a bokát.

Milyen gyakran vegyünk új cipőt a gyereknek? A gyermeklábak gyorsan nőnek, így rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy a cipő orrában van-e még elegendő hely, nem nyomja-e a kicsi lábát. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kinőtte-e a cipőt, vagy tudja-e még használni, készítsünk újabb talpmintát és helyezzük a cipőbe. Ha a talpminta és a cipő orra közötti eltérés kisebb, mint 1 cm, akkor itt az ideje az új lábbeli vásárlásnak.

Melyik cipő a legjobb gyermekünknek? Nem biztos, hogy a legdrágább cipő egyben a legjobb is. Napjainkban a gyermekcipőgyártók előszeretettel készítenek bőrszandálokat, műbőr edzőcipőket, velúrbakancsokat, mégsem jelenthetjük ki, hogy a más anyagból készült cipők kevésbé jó minőségűek. Ma már lepkekönnyű gyöngyvászon kiránduló- és hajlékony, gumitalpú edzőcipőket vásárolhatunk a legapróbb méretekben is, amelyek jó felépítésűek és az áruk kedvezőbb. Nagyon fontos, hogy a cipő tartsa a kicsik bokáját (szandál esetén is!), és ne legyen merev a talpa, hiszen gyermekeink ebben a korban tanulnak járni, ezért nem mindegy, hogy talpaik járás közben képesek gördülni, hajlani a talajon, vagy egy merev talphoz kell alkalmazkodniuk.

Okozhat-e elváltozást a rosszul kiválasztott lábbeli? Míg az újszülöttek 98%-a egészséges lábbal jön a világra, a felnőtt társadalomban az emberek 40%-a valamilyen elváltozásban (lúdtalp, harántsüllyedés, bütyök, befordult lábujjak) szenved. A talp betegségei genetikai hajlam következményei és a kétséges eredetű anyagokból készült rossz felépítésű lábbeli is lehet.

 

 

Kapcsolat

NaRo Cipőbolt és Cipőjavító

Harisnya és Zokniszaküzlet                                                                                               

Cím: 8000. Székesfehérvár, Ybl Miklós utca 7.

Tel: +36-22/326-904

E-mail: 
Nyitvatartás: Hétfőtől - Péntekig 9.00 - 17.00 

Friss információk FB oldalunkon www.facebook/ Naro cipőbolt és Cipőjavító

Megosztás